20160530_143135

Enquête avonturen in IJlst

Door: Demelza Scheffer

20160530_143135Afgelopen maandag was het dan zo ver; de enquête waar al weken onze bloed, zweet en tranen in in gestopt worden ging live. Gewapend met 75 exemplaren, een levensvoorraad aan pennen en overhemden van de NHL reisden we af naar de stad (it is in stêd net in doarp!) IJlst. Daar werden we ontvangen door een heerlijk zonnetje en we gingen optimistisch aan de slag.

Veel mensen wilden maar al te graag helpen met het invullen van de vragenlijst. Het was gelijk te merken dat mensen betrokken zijn bij hun buurt en een groot hart hebben voor IJlst. Ook hebben mensen een uitgesproken mening over democratie: ‘Democratie? Heb ik niets mee!’ was toch wel de uitspraak van de dag.

Mijn hoogtepunt van de dag was toch wel het gezin waar ik van harte binnen werd uitgenodigd en terwijl zij de enquête aan het invullen waren, ik een heerlijk kopje koffie aangeboden kreeg. De heer des huizes was zelf ambtenaar en had genoeg wijsheid over hoe de democratie werkt in deze gemeente en hoe hij het zelf graag zou willen zien. Erg interessant!

20160601_173612Op de tweede dag scheen de zon nog feller en gingen we nog harder aan de slag. We wisten nu precies welk openingspraatje het beste werkte bij mensen en de ingevulde enquêtes stapelden zich op. Omdat we tijdens etenstijd natuurlijk niet bij mensen aan konden bellen, gingen we zelf ook maar even wat eten bij de snackbar in het centrum. Hier keek ik, als verdwaalde randstedeling in het hoge noorden, mijn ogen uit. Wat is het een prachtig plaatsje! Nadat we de laatste enquêtes opgehaald waren, gingen we nog even langs bij een klasgenootje die toevallig in IJlst woont. Met een welverdiend kopje koffie met gebak sloten we de dag af.
Nog 130 enquêtes te gaan!

Over de auteur

WDVF

Bekijk alle posts