dorpendag

Verslag bijeenkomst 17 november in Raerd

Wat is democratie waard?

Welke rol speelt de overheid in het vernieuwen van onze lokale en provinciale democratie? Het volgeboekte middagprogramma tijdens de inspiratiedag van Doarpswurk werd bezocht door ambtenaren, bestuurders, griffiers, raadsleden en statenleden. De drie sprekers, Guido Rijnja, Hans Alberse en Marije van den Berg, gaven vanuit wisselende perspectieven hun visie over democratische vernieuwing. Het programma was vlot, inspirerend en interactief onder leiding van dagvoorzitter Jaap Jepma.

De oproep van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om te gaan experimenteren op gemeentelijk niveau bleef niet onbeantwoord; in 2016 gaan we in Fryslân van start met experimenten rondom democratische vernieuwing. Doarpswurk is initiatiefnemer van de Democratic Challenges Fryslân i.s.m. het Ministerie van Binnenlandse zaken(BZK).

Koekjes bakken met Marije van den Berg
Marije van den Berg, oud gemeenteraadslid van Leiden, was vrij duidelijk.

We weten niet meer wat democratie is.

We moeten opnieuw koekjes gaan bakken en de ingrediënten (waardes) bepalen van democratie. Ook is ze duidelijk over het feit dat het niet alleen aan de ambtenaren ligt. We hebben zelf, de burgers dus, de democratie weggegeven. De ingrediënten voor een goede democratie zijn volgens Marije: inclusie, invloed, deliberatie, burgerschap, transparantie, efficiëntie, proportioneel, vrijheid van meningsuiting en legitimiteit.

Hans Albers oud burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek hamert erop dat we beslissingen moeten nemen nadat we in gesprek zijn geweest met burgers en niet andersom. Het woord gesprek was gedurende de hele dag erg belangrijk. Het lijkt wel of we het wederzijds respect zijn verloren en daardoor niet meer echt met elkaar in gesprek kunnen gaan.

Zoek het ongemak op
Nog een belangrijke tip aan de ambtenaren deze keer van Guido Rijnja, zelf ook ambtenaar, zoek het ongemak op. Dat is waar het om draait want daar vind je de waarheid en begrijp je wat echt belangrijk is voor de burgers.

Samen stamppot eten
Rond zes uur stromen de eerste dorpelingen het dorpshuis binnen en komen de ambtenaren uit de kerk om gezamenlijk een hapje te eten. Voor het avondprogramma hebben ruim honderdtwintig mensen zich aangemeld. Een aantal bestuurders besluit ook te blijven waardoor we met een prachtige volle kerk het avondprogramma beginnen waar Achmea Culpa ons af en toe op humoristische wijze inzichten geeft over de democratie.

Mini Friese Burgertop
Na een enthousiaste presentatie van Marian van Voorn over de G1000 in Groningen mogen we zelf aan de slag. Tijdens de Mini Friese Burgertop nemen vijf mensen plaats aan een tafel en gaan we in gesprek over: Wat vind jij belangrijk voor het Friese Platteland. Via een app verschijnen vervolgens in een woordenwolk de woorden die het meest voorkwamen in de gesprekken: leefbaarheid, zorg, voorzieningen, ontmoeten en diversiteit. Benieuwd naar alle rondes en de resultaten bekijk dan de woordenwolk via www.doarpswurk.frl/resultaat.

Tjitske en Astrid uit Raard zijn geïnspireerd geraakt. Prachtig dat je op deze manier zo snel kennis kunt delen en met elkaar in gesprek raakt. De beste tip die ik voor mezelf mee naar huis neem is, dat we meer moeten samenwerken op dorpsniveau”, aldus Astrid.

Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie, was positief verrast over de mini burgertop:

Ik verbaas mij met name over de snelheid waarmee men de diepte ingaat in de gesprekken. Dit is heel waardevol. Ik kijk nu al uit naar de D1000 in 2016 die Doarpswurk gaat organiseren.

De organisatie is trots. “We hadden een bepaald beeld voor ogen met deze dag en ik denk dat we een snaar hebben geraakt. Iedereen wil anders en nu hebben we een experiment om te testen.  Ik heb er vertrouwen in dat een D1000, of in ons geval een 5xD200, echt kan werken zodat we weer met zijn allen en met respect gaan bouwen aan Fryslân. Ik heb er zin in”, aldus Jan Hendrik Jansen directeur van Doarpswurk.

Bekijk hier de presentaties uit het middagprogramma:
Presentatie GuidoRijnja
PresentatieMarijevandenBerg
PresentatieMarianvanVoorn

Voor wie nog veel meer wil lezen, hierbij nog enkele opties:
Jornt van Zuylen van BZK deelde de gids ’99 Experimenten in lokale democratie’ uit, gemist? Lees hem hier.

Op www.democratischeproces.nl vind je een kort overzicht van de waarden en wat je ermee kunt in de gemeenteraad. Er staat ook een canvas — instrument (in ontwikkeling) dat je kunt benutten als raad maar ook breder.

Op www.bit.ly/democratischekoffie een animatie over raden en netwerkdemocratie.

Op http://www.whiteboxing.nl/pleidooi-voor-lokale-democratische-reflectie staat het essay dat Marije van den Berg heeft gemaakt na het 100×100-onderzoek. Op www.100×100.nl staan daarvan de onderzoeksresultaten.

Op de website van de Democratic Challenge is ook veel informatie te vinden.

Over de auteur

WDVF

Bekijk alle posts